Onze vereniging is een Belgische vzw die bestaat uit een groep vrijwilligers die allemaal dezelfde ambitie hebben om, door hun inzet en toewijding, een bijdrage te leveren aan het bestrijden van dierenleed. Ons Team van onbezoldigde vrijwilligers zet zich volledig belangeloos in voor kansarme hondjes. Alles is samengebracht in één informatieve website, Adoptiehond.be.
Waar de nood het grootst is, doen wij ons best om te ondersteunen. Dit geldt zowel nationaal als internationaal. Een hond heeft namelijk geen bewustzijn van zijn "nationaliteit", ze ervaren enkel gevoelens, zoals pijn, verdriet, verlangen naar aandacht en een prettige omgeving.
Aangezien we niet de tijd en middelen hebben om actief te zijn in diverse landen, hebben onze vrijwilligers op dit moment besloten zich extra in te zetten voor de zwerf- en shelterhondjes in Roemenië. Vandaar ook de benaming van onze vzw, SOS Stray Dogs Romania. Wat uiteraard niet wil zeggen, dat we op andere plaatsen ook niet actief zijn als er dringende hulp gevraagd wordt!
Dit gebeurt door de lokale privéshelters en reddingswerkers (rescuers) te ondersteunen die deze dieren van de straat halen, uit de dodingsstations redden, zorgen voor onderdak, voedsel, medische zorg, en ook sterilisatiecampagnes organiseren.
SOS Stray Dogs Romania vzw fungeert ook als mediateur tussen mensen die eigenaar willen worden van een hondje uit binnen- of buitenland (adoptie), en de huidige eigenaren (reddingswerkers, stichtingen enz.). Wij ondersteunen uitsluitend betrouwbare en eerlijke reddingswerkers (rescuers), stichtingen, asielen en shelters die zich belangeloos en met hart en ziel inzetten voor het welzijn van deze kansloze dieren, net zoals wij dat doen.
Kandidaten voor adoptie vullen de adoptieaanvraag in, wat ons in staat stelt om de haalbaarheid te evalueren. Niet iedereen is namelijk geschikt om een hondje te adopteren. Een doeltreffende screening, huisbezoeken en informatieve gesprekken maken het mogelijk om een uitgebreide analyse te maken en zowel positief als negatief advies te geven, zowel aan de mogelijke adoptanten als aan de partij die het hondje ter adoptie aanbiedt.
Geadopteerde dieren worden vervoerd met professioneel transport, dat is uitgerust met hygiënische en goed uitgeruste compartimenten in het voertuig, dat ook over klimaatcontrole, nachtverlichting en andere voorzieningen beschikt.
Ze zijn vanzelfsprekend ontwormd/ontvlooid en gevaccineerd, niet alleen met het verplichte Rabies vaccin, maar ook met de polyvalente vaccins tegen andere ziekten. Daarnaast is het dier gesteriliseerd (tenzij te jong, dan wordt verplichte sterilisatie contractueel opgevolgd), uitgerust met een Europees paspoort en chip, en is het voor de reis ook wettelijk correct geregistreerd in TRACES.
De dieren verblijven 48u voor transport in quarantaine en worden in het TRACES CENTRA geregistreerd en gecontroleerd (ook hun paspoort en gezondheidsboekje) door aangestelde dierenartsen, die de dieren al dan niet vrijgeven voor transport middels gezondheidsverklaring.
Door de jarenlange ervaring en het voortdurend uitbreiden van kennis, zowel praktisch als theoretisch, is er ook een goede nazorg en ondersteuning beschikbaar. Mensen kunnen elke dag van de week bij hun adoptiecoach terecht voor al hun vragen over hun huisdier(en), zoals gezondheid, gedrag, voeding, enzovoort. Het geven van advies is vanzelfsprekend kosteloos en alleen in het belang van de dieren, zelfs als het om andere huisdieren binnen hetzelfde gezin gaat. Het welzijn van de dieren is van groot belang, zodat ze in harmonie met hun adoptanten een gelukkig leven kunnen hebben, ongeacht hun afkomst.
Ons gouden advies: "zint eer ge begint", wat ook ons motto is wanneer het om adoptie gaat. Overweeg zorgvuldig het engagement dat je wil aangaan voor de komende 10 tot 15 jaar. Houd er rekening mee dat dit een grote impact kan hebben op uw levensstijl en een aanzienlijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zowel financieel als praktisch. Stel jezelf de talloze "wat als?" vragen en realiseer je dat het nooit de bedoeling is dat een hondje dat je adopteert, ooit weer in een asiel zou moeten belanden.
Laat adoptie een doordachte beslissing zijn, gebaseerd op een sterke motivatie om onvoorwaardelijk bij te dragen aan het bestrijden van dierenleed. Adopteer vanuit een gevoel van dierenliefde en verantwoordelijkheidszin, en niet vanuit enige andere motivatie. U zult er ongetwijfeld een overvloed aan liefde, trouw en dankbaarheid voor terugkrijgen.