Wij zijn een Belgische vereniging zonder winstoogmerk met als doelstelling het helpen van honden in nood, in binnen- en buitenland, het verzamelen van donaties en gelijkaardige vormen van steun om asielen, shelters en rescuers of eigenaren in nood, financieel te kunnen ondersteunen met als doelstelling te kunnen voorzien in onderdak, voeding, medische zorgen enz. voor honden in nood. 

Eveneens het optreden als mediateur tussen shelters, asielen, rescuers, eigenaren enerzijds, en kandidaat adoptanten of adoptanten anderzijds.

Wij helpen de mensen van het asiel/shelter en/of de eigenaar die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar voor hun hond met:
Begeleiding van de overdracht procedure, diepgaande screening van nieuwe kandidaat eigenaars voorafgaand aan een mogelijke overdracht, evaluaties gedurende de ganse procedure.

Een hond kan niet “gekozen” worden alleen op foto’s en video’s, er wordt eerst geanalyseerd of de hond ook daadwerkelijk een match kan vormen met een bepaald gezin. Zo niet, zal er negatief advies worden gegeven. Zowel in belang van het dier, als van de potentiële nieuwe baasjes.

De honden worden geplaatst met deugdelijke plaatsing overeenkomsten tussen oude en nieuwe eigenaars.
Er is steeds volledige transparantie inzake alle info die ons bekend werd gemaakt over een dier, alsook kunnen oude en nieuwe eigenaars, indien gewenst, contact blijven houden met elkaar .

Tevens bied SOS Stray Dogs Romania een goede nazorg aan, bestaande uit begeleiding van de nieuwe baasjes na aankomst van hun dier, alsook indien nodig om samen met de baasjes oplossingen te zoeken en steun aan te bieden bij een probleem.

Om af te sluiten, is onze slogan "zint eer ge begint"! Het nemen van een hond is een levens veranderende beslissing, die een verantwoordelijkheid meebrengt voor de komende 10/15 jaar. Belangrijk dat u alle pro's en contra's goed tegen elkaar afweegt, alsook voldoende ingelezen heeft, cursussen gevolgd heeft en/of voldoende ervaring heeft om het aanschaffen van een (buitenlandse) hond tot een succes te maken!
De vzw is en heeft geen asiel of inrichting voor opvang van dieren, de vzw werkt louter administratief als mediateur tussen de oude eigenaars (asiels/shelters of privé personen) en de nieuwe eigenaars.

De honden ter adoptie zijn dus niet onze eigendom, maar zijn hondjes van rescuers, shelters of eigenaars die onze hulp gevraagd hebben.
Wij helpen iedereen die onze hulp inroept om voor een hulpbehoevende hond een thuisje te zoeken, zowel in binnen als buitenland.

Gezien de schrijnende situaties in het buiteland, hebben wij er ook voor gekozen om de shelters in Roemenië te ondersteunen.
Heeft u goed overwogen om een hondje te adopteren?  Dan verloopt de procedure via volgende stappen --> 

STAP 1

U kan een vrijblijvende adoptieaanvraag doen via het formulier dat u op de website kan terugvinden.

Uw aanvraag zal binnen de 2-4 werkdagen geëvalueerd worden door ons Team.
Als zou blijken dat er mogelijk een goede match gevormd kan worden met het hondje van uw keuze, zullen wij vervolgens contact opnemen met de eigenaar/verantwoordelijke (van asiel of shelter) om uw adoptie kandidatuur te bespreken.
Indien ook deze positief advies geven (zij kennen het hondje het best en kunnen ook een goed beeld vormen of het zou aansluiten bij uw profiel) kan de procedure verder in gang gezet worden.

STAP 2 

Wordt er gevraagd een donatie te maken van 185 euro zodat de eigenaar-rescuer of verantwoordelijke van het asiel/shelter het hondje zijn voorbereidingen om te reizen kan gaan treffen (zoals bijkomende vaccinaties, Europees paspoort en chip, reservatie van een plaats bij erkend dierentransport enz.).

STAP 3

Vervolgens zal er een huisbezoekje bij u thuis plaatsvinden door 1 van onze vrijwilligers. Tijdens het huisbezoek kunnen we dan persoonlijk kennis maken, uw vragen beantwoorden en samen eens rondkijken of de woning en tuin "dog proof" zijn naar veiligheid toe (zoals u ook al zelf heeft aangetoond bij adoptieaanvraag). In sommige gevallen wordt er in samenspraak met u beslist dit virtueel te doen (zoals bijvoorbeeld tijdens de Coronacrisis)

STAP 4

Nadat we samen deze stappen doorlopen hebben, wordt er overleg gepleegd wanneer het hondje daadwerkelijk naar huis zal kunnen reizen. 
Tussentijds gaan we u nog veel bijkomende info bezorgen over adoptie, welke voorbereidingen u zelf al kan maken, tips over voeding, gezondheid, veiligheid, gedrag enz. En uiteraard staan we u ook graag te woord bij vragen die u zelf heeft. Hiervoor zijn we steeds bereikbaar via Messenger Chat (Facebook), of via mail moest u geen Messenger hebben (de verwerkingstijd van mails duurt wel langer). 

Ook telefonisch zijn we bereikbaar, maar houden dat liefst beperkt voor dringende vragen gezien wij ook gewone "werkende" mensen zijn en dit alles door vrijwilligers wordt gedaan.

Bij aanvang van de grote dag, wordt er door de transporteur een Messenger groep gemaakt, waarin u de reis kan volgen. Zo blijft u goed op de hoogte wanneer uw hondje bij u thuis verwacht kan worden.  

STAP 5 

Als uw hondje gearriveerd is, volgt er een periode van acclimatisatie, stabilisatie, integratie en socialisatie met zijn nieuwe omgeving. Hiervoor kan u ook rekenen op onze gratis begeleiding en tips via contact zoals omschreven in stap 4.
 
Dan rest ons nog om u proficiat te wensen als nieuwe eigenaar van uw hondje en u samen veel geluk, liefde en een voorspoedige toekomst toe te wensen! U heeft dan een fantastische daad gedaan, een kansarm hondje een fijn leven te geven! 

Onze vzw is en heeft geen asiel of inrichting voor opvang van dieren, de vzw werkt louter administratief als mediateur.
Indien er in noodgevallen opvang nodig is, kan er gewerkt worden met officieel erkende dierenpensions, onder toezicht en beleid van professionelen met vakbekwaamheidsattesten.

Wij zullen dan graag ten dienste staan, om samen met de eigenaars een geschikt erkend dierenpension te selecteren, alsook een procedure op te starten om samen een nieuwe eigenaar te zoeken.

Bij adoptie (dus bij aanvaarding eigendomsoverdracht) zal de nieuwe eigenaar zich akkoord dienen te verklaren, dat van zodra hij eigenaar is geworden van de hond, hij hiervoor de volle verantwoordelijkheid zal dragen en het dier onder geen beding zal dumpen in een asiel, zodanig dat de asiels in eigen land hiermede niet belast worden!
De nieuwe eigenaar dient deze verantwoordelijkheid ook te blijven dragen, totdat er een nieuw gezin gevonden is voor de hond.

Het is dan ook van groot belang, dat u bij adoptie van een buitenlandse hond, goed heeft nagedacht over de inzet die dit kan vragen. Tijd, liefde, geduld, bereidheid tot nemen van professionele begeleiding indien nodig. Dit alles zal leiden tot een succesvolle adoptie.

Uiteraard bestaat er altijd een kans dat het toch niet zou lukken, u kan dan zeker rekenen op een goede ondersteuning om een nieuwe thuis te vinden. Alleen dient u er rekening mee te houden dat een nieuw gezin mogelijk op een week kan gevonden worden, maar evenwel dat het enkele maanden kan duren.  
Uiteraard! U wordt de nieuwe eigenaar.

De vzw is (en zal zich niet voorhouden) houder noch eigenaar te zijn na aankomst van een hond.
De rechtmatige eigenaar is steeds de nieuwe eigenaar (adoptant) zelf.

Ons "aandeel" in gans de procedure, beperkt zich enkel tot het geven van advies aan de eigenaar, na evaluatie van de adoptieaanvraag. De uiteindelijke beslissing ligt bij de eigenaars zelf (zijnde de baasjes en/of verantwoordelijke van de shelter/asiel) of ze al dan niet willen doorgaan met een eigendomsoverdracht (adoptie).  Uiteraard wordt er wel een deugdelijke overeenkomst gemaakt tussen partijen (net zoals in onze plaatselijke asielen dat ook wordt gedaan)
Er is geen "prijs" of “koopsom” bij adoptie. Trouwens om alle misverstanden uit de lucht te halen, een hond (of dieren in het algemeen) kan niet in de letterlijke zin van het woord "geadopteerd" worden, de adoptiewetgeving heeft alleen betrekking op mensen, kinderen kunnen wel geadopteerd worden. Evenwel is het een algemeen aangenomen bewoording om te spreken van een  "adoptiehond", of een hond "adopteren".

Een hond kan uiteraard wel van eigenaar veranderen. Voor de hond zelf, wordt er dus geen "koopsom" aan de nieuwe eigenaar gevraagd.

Uiteraard moet iemand de kosten wel dragen die dienen gemaakt te worden om een hondje reisklaar te maken, alsook de kosten van de reis zelf zijn niet gratis (professioneel erkend dierentransport). 
Daarom wordt er dan ook aan de nieuwe eigenaar gevraagd of die bereid is om een vrijwillige donatie te doen, zodat de onkosten kunnen betaald worden (zoals reiskosten, vaccinaties, chip, paspoort, dierenartskosten, voeding, ontwormen, ontvlooïen, sterilisaties, bloedtesten, e.a. kosten eigen zijn aan het welzijn van het dier).

De bijdrage aan die kosten is voor alle honden gelijk, rashond, straathond, pup of volwassen hond, er wordt geen onderling verschil gemaakt. 
Er wordt steeds een vast bedrag van 435 euro gevraagd (bij reservatie 185 euro en voor vertrek 250 euro) 

De meeste honden die ter adoptie zijn hebben veel hogere algemene kosten dan de gevraagde 435 euro. 
Vooraleer het hondje daadwerkelijk geadopteerd wordt, zijn er bijvoorbeeld al veel kosten gemaakt zoals verblijf in privéshelter (+/- 60 euro/maand/hond), controle bij dierenarts (mogelijk met echo en RX- opnames indien nodig) en bloedtesten, medicatie en opvolging door een dierenarts, castratie/sterilisatie, of het hondje heeft al een chirurgische ingreep moeten ondergaan, mogelijk was er behoefte aan speciale voeding of voedingssupplementen enz. 

Zulke kosten lopen dan ook soms erg hoog op en kunnen variëren van honderden tot zelfs duizenden euro's per hondje, vooraleer deze geadopteerd wordt (vooral bij langzittertjes die langer dan een half jaar in de (privé)shelter zitten, of sommige hondjes die er al jaren verblijven).

Als VZW trachten wij de eigenaars van de hondjes, rescue mensen en asiels/(privé)shelters dan ook te helpen middels sponsoring om deze hoge kosten te kunnen blijven betalen.  

Hoe is het bedrag van 435 euro samengesteld? Hierna de gangbare gemiddelden (prijzen zijn afhankelijk van de uitvoerende dierenarts of transporteur) 

Als voorbeeld nemen we een hondje dat 2 maand in de (privé)shelter verblijft (dat is bij de meeste hondjes minstens zo, gezien ook het vaccinatieschema volledig gezet moet kunnen worden). 


Test Guardia 50 lei                                                         = 10 euro
Test Brucella 50 lei                                                         = 10 euro
Test Leishmania 50 lei                                                   = 10 euro
Test 4DX Erlichia, Anaplasma, Lyme, Filaria 150 lei  = 30 euro
Vaccinatieschema (DHPPI/L + Rabies) 150 lei            = 30 euro
Castratie/Sterilisatie tussen de 250/750 lei (afhankelijk van geslacht en gewicht)                                                                       tussen de 50 en 150 euro 
Chip 75 lei                                                                       = 15 euro 
Europees paspoort 50 lei                                             = 10 euro 
Gezondheidsboekje 10 lei                                           = 10 euro 
Ontvlooing 50 lei  x 2                                                    = 20 euro 
Ontworming 75 lei  x 2                                                 = 30 euro 
 Transport                                             tussen de 125/185 euro 
(afhankelijk van transportbedrijf en locatie thuisbezorging)
Verblijf in (privé) shelter 60 euro x 2 maand          = 120 euro 

TOTAAL  Tussen de  470 en  630  euro !!!!  

Het "voorbeeld" hondje heeft dan nog geen extra zorgen gekregen zoals bijkomende medische zorgen, medische ingreep, speciale voeding of medicatie of een langer verblijf in de (privé)shelter

Zoals u kan vaststellen is de gevraagde bijdrage van 435 euro in de meeste gevallen lager dan de daadwerkelijke uitgaven. Dankzij donaties die de VZW ontvangt, is het mogelijk om deze te korten op te vangen en donaties te maken aan de rescuers/asielen en (privé)shelters. 

Om de adoptie van senior (10+) honden en gehandicapte honden een duwtje in de rug te geven, worden alle kosten door SOS Stray Dogs Romania vzw gedoneerd. Er wordt wel gevraagd aan de nieuwe eigenaar, om bij te dragen voor de transportkosten. 

Er wordt ons dan ook wel eens gevraagd "waarom wordt er geld gevraagd voor het adopteren van een kansloos hondje?" We hopen dat met dit transparant overzicht het antwoord daarop duidelijk is. Noch de rescuers, noch de mensen van asiel/(privé)shelter of wijzelf, kunnen onmogelijk deze kosten zelf dragen (hoe graag we dat ook zouden willen).

We hebben er ook onze bedenkingen bij, dat wanneer mensen de bijdrage voor een hondje niet kunnen doneren, wat ze zouden doen de eerste keer dat er bijvoorbeeld eens wat (onverwachte) zwaardere dierenartskosten nodig zijn... Een dier zijn gezondheid staat steeds voorop en kan op een onverwacht moment hoge kosten met zich meebrengen die soms wel in de duizenden euro's kunnen oplopen! Die centjes moeten dan ook voorhanden zijn, want medische zorg ontzeggen omdat de financiën het niet toelaten, kan totaal niet door de beugel. 

Eveneens is de "normale" kost voor het houden van een hond (zelfs zonder medische kosten)  niet uit het oog te verliezen. Kwalitatieve voeding, snacks, ontvlooing, ontworming, vachtverzorging enz. Al snel honderd tot honderden euro's per maand die daarvoor voorzien moeten worden (al naargelang de grootte van de hond).

Wij raden de mensen dan ook altijd aan, om ook de financiële kant van het verhaal op voorhand goed in te schatten, want het is een verantwoordelijkheid voor een lange periode van meestal 10/15 jaar.




 
De honden voldoen aan alle wettelijke normen en vereisten om te mogen reizen naar een ander land binnen de Europese Unie.
Ze beschikken over een geldige rabiësinenting en Europees paspoort + chip (gelamineerd in paspoorten)

Alsook zijn de honden buiten de wettelijke verplichte vaccinatie om te mogen reizen (rabiës), gevaccineerd met een DHPPI-L vaccin (een "cocktail" vaccin zoals ook weleens genoemd).

De honden beschikken over een gezondheidsverklaring VWA en officiële TRACES documenten voor internationaal transport en zullen alleen maar reizen met een officieel erkend/professioneel Pet Transportbedrijf.

De honden worden nagekeken door een dierenarts en bloedtesten worden uitgevoerd met SNAP testen voor de meest voorkomende ziekten. 

Dit hangt van veel factoren af.

De grootte, leeftijd, energieniveau en stabiliteit van het hondje spelen daarin een belangrijke rol.
De ene hond zal echt wel behoefte hebben aan een tuin om in te ravotten, terwijl de andere ook perfect gelukkig zou kunnen zijn met zijn dagelijkse wandelingen en leven op een appartement.

We kunnen hierop pas een sluitend antwoord geven, nadat we uw aanvraag geanalyseerd hebben voor het hondje dat uw voorkeur geniet.  Indien zou blijken dat het betreffende hondje geen match vormt, kunnen we samen verder bekijken of er dan eventueel andere hondjes dat wel zijn. 
Veel mensen maken (onbewust) de fout wanneer ze op zoek gaan naar een hond, zich alleen te laten leiden door de mooie, schattige, trieste foto's die ze tegenkomen op het net.

Helaas, daar kan de miserie mee beginnen. Uiterlijke criteria kunnen zeker meespelen, maar men mag niet uit het oog verliezen, dat raseigenschappen (ook bij kruisingen), karakter, leeftijd, energieniveau, stabiliteit van het karakter (timide, sociaal, kan met soortgenootjes of niet enz.) op de eerste plaats komen.

WE STELLEN EEN VOORBEELD :

Oma die woonachtig is op een appartementje, kan vertedert geraken bij het zien van een schattige Jack Russel (kruising) pup. Hoe schattig die er ook moge uitzien, oma zou zichzelf en de hond veel miserie kunnen besparen als ze toch voor een ander hondje zou kiezen dat meer bij haar past.

Waarom geen match voor oma?

1) Een pup van gelijk welk ras, heeft veel energie en vraag ook veel inzet qua opvoeding, ze moeten ook de puberteit nog door met daarbij horende issues. Een dame op leeftijd kan veelal die stress en zorgen niet meer aan, alsook, een hond wordt (hopelijk) 10 tot 15 jaar. Als oma nu bijvoorbeeld al 75 is, is de kans reëel dat het hondje al snel zonder baasje komt te staan...

2) Oma wil graag gezelschap als ze rustig haar programma's op tv bekijkt, een middagdutje doet enz. De rest van de dag wordt ingevuld door samen eten, 3 x per dag een ommetje maken. Sowieso niet aan een pup besteed, alsook niet aan een hondje met deze raseigenschappen (Terriers/Jachthondjes).

3) Resultaat? Het hondje raakt gefrustreerd omdat het zijn energie niet kwijt kan, oma kan ook niet meer op bezoek bij een vriendin zonder het hondje, want het blaft, het jankt, het sloopt haar schoenen en de meubels, wordt niet zindelijk... Uiteindelijk komt de harde beslissing, dat het hondje geen match is voor oma en beland in een plaatselijk asiel. Verdriet voor beide, zowel het hondje zijn leven is hierdoor bepaald, alsook heeft oma nu vanuit haar verdriet angst om nog ooit een hondje als gezelschap te nemen.

We kunnen dan ook niet genoeg de nadruk leggen op het feit dat een match zo belangrijk is. Daarom werken we met een gratis en vrijblijvende intake, zodat we samen kunnen gaan kijken of een hondje daadwerkelijk kans maakt om die goede match te vormen. Zo niet, zullen we daar steeds open over communiceren en andere hondjes voorstellen of adoptie afraden.


Helaas zijn de giften niet aftrekbaar omdat de activiteiten van een VZW moeten passen in de door de wet voorgeschreven categorieën. 
Dat een organisatie geen fiscaal attest kan afleveren, kan dus verschillende redenen hebben. 
Het zegt niets over de betrouwbaarheid of de transparantie van de organisatie. De wet schrijft voor dat enkel erkenning mogelijk is voor Belgische asielen, dus niet voor organisaties die hulp geven aan buitenlandse honden.

Voorbeeld:

U maakt een gift van 50 euro aan onze VZW om bijvoorbeeld een hondje naar keuze te helpen, dit zal u dan ook daadwerkelijk 50 euro kosten.

U maakt een gift over aan een Belgisch Asiel hetwelk over een erkenning beschikt (niet alle instanties zijn erkende instanties, dit kan u nakijken op de website van de FOD Financiën ). 
Deze gift van 50 euro kan u dan mee in uw belastingaangifte  opnemen (vanaf bedragen van minstens 40 euro/jaar). Vervolgens krijg je een belastingvermindering van 45 procent van het geschonken bedrag.” Concreet: als je 50 euro stort, krijg je een belastingkorting van 22.50 euro.  
Diezelfde 50 euro kost je dus daadwerkelijk maar 27.50 euro. 

Het is dus een bewuste keuze die je maakt vanuit een groot hart voor dieren, in de wetenschap dat wel degelijk en daadwerkelijk ook elke euro bij het door jou gekozen hondje terecht komt.  
Uw financiële steun helpt het dier om te overleven en een 2de kans te krijgen in het leven . Dankzij uw gift kunnen zijn/haar onkosten betaald worden zoals onderdak, voeding en toediening van de nodige zorgen. 

Wij werken hierin volledig transparant, u kan zelfs het hondje dat u steunt, persoonlijk gaan bezoeken. Onze VZW werkt volledig NON PROFIT, alsook werken al onze mensen volledige op vrijwillige basis en onbezoldigd mee aan het bestrijden van dierenleed. Met uw gift betaald u dus niemand zijn persoonlijk loon, auto enz.